SiteSeeker Instant

2011-08-09

För dig som bygger sökning där resultat efterfrågas och genereras utan att sidan laddas om, s. k. instantsökning, har vi i följande guide sammanställt lite tips och råd.

Användarbehov

Idén är att istället för att presentera en statisk söksida efter varje sökning så uppdateras söksidan i realtid varje gång användaren skriver på tangentbordet. Lösningen är en kombination av sökordsförslag och sökträffar.

  • Som användare vill jag få omedelbar återkoppling på den sökfråga jag skriver, för att snabbt kunna bilda mig en uppfattning om sökresultatet. Jag vill på ett intuitivt och dynamiskt sätt kunna ändra min sökfråga baserat på den återkoppling jag får för att snabbt kunna hitta den sökfråga som ger mig de resultat jag efterfrågar.
  • Som webbplatsredaktör vill jag kunna ge besökaren en bra sökupplevelse samtidigt som jag bibehåller möjligheterna att kunna följa besökarens sökbeteende i statistikverktyget med samma precision som tidigare.

Läs gärna vårt blogginlägg om skillnaderna mellan sökordsförslag, sökträffsförslag och instant!

Lösningsförslag

SiteSeeker Instant är ett lösningsmönster som behöver byggas av utvecklare. Det är alltså tyvärr inte i dagsläget en funktion som man kan slå på i SiteSeeker Admin. Under fliken Teknik här bredvid berättar vi mer om hur man kan implementera detta själv.

För inspiration kika gärna på hur NetRelations byggde instantsök med SiteSeeker på intranätet för Folktandvården i Stockholm.