Varför får jag träff på dokument/webbsidor som INTE innehåller ordet jag sökte efter?

2011-05-16

Kunskapsdatabasen, Sökning

SiteSeeker indexerar inte bara text som syns på sidorna, utan även dold information. Detta i kombination med t.ex. synonymer kan göra att man får träff på en sidan som inte innehåller ordet man sökte efter.

SiteSeeker indexerar inte bara text som syns i sidan, utan även dold metainformation, såsom nyckelord och beskrivning, och ord i sidans URL. Det kan också finnas externt lagrad metadata som SiteSeeker indexerar. Dessutom indexeras varje sida med ord som finns i länktexterna i andra sidor som länkar till sidan.

Ytterligare en finess är att sökfrågorna kan utvidgas med synonymer som anges i SiteSeeker Admin. Fördelen med detta är du ofta hittar rätt sida, fastän ordet du sökte med inte finns någonstans i sidan!

Ordet kan också finnas i dropdown-menyer på sidan och endast synas då menyn är utfälld. Ibland förekommer även text med samma färg som bakgrundsfärgen. Om du för sidan väljer Visa källa i webbläsaren och söker efter ordet kan du se om det finns i sådana menyer eller i metabeskrivningar.

Om du får träff på en sida som inte innehåller sökordet kan det alltså bero på att sökordet

  1. finns i en annan böjningsform,
  2. är en synonym till ett ord i sidan,
  3. finns i sidans URL,
  4. finns i dold text,
  5. finns i metadata,
  6. finns i extern metadata,
  7. finns i en länktext i en länk till sidan,
  8. en gammal version av sidan är indexerad.

För punkt 3 - 7 gäller att även andra böjningsformer och synonymer till ordet ger träff.

Om du vill att delar av texten, t.ex navigationstext, i en sida inte ska indexeras, kan du enkelt åstadkomma det genom att förse sidan med markörer för navigationsavsnitt för SiteSeeker.