Kom igång med SiteSeeker Admin!

2012-10-02

Introduktion, SiteSeeker Admin

Denna sida vänder sig till dig som vill komma igång med SiteSeekers administrationsgränssnitt. SiteSeeker Admin är ett webbaserat gränssnitt som används för konfiguration av SiteSeeker samt uppföljning av sökstatistik.

Logga in och skapa ett sökindex – klient

Börja med att logga in i SiteSeeker Admin. Om du har SiteSeeker Appliance väljer du Lägg till klient. Du vet att du har Appliance om du möts av Klientöversikten när du loggar in. Klientnamnet går inte att ändra i efterhand, välj därför ett bra namn från början. (Du kan byta namn på en klient genom att kopiera den, men det är överkurs just nu.)

Har du SiteSeeker Remote loggar du in direkt mot en klient och hoppar över steget ovan.

SiteSeeker AdminSiteSeeker Admin - SiteSeekers webbaserade administrationsgränssnitt

Konfigurera ny server

Hur går jag till väga för att indexera en ny webbserver? Varje webbplats eller datakälla som ska indexeras kallas i SiteSeeker server. För varje server kan du göra en mängd olika inställningar.

Välj lägg till ny server och ange följande:

  • Serverns adress är adressen som används för att komma till startsidan på webbplatsen som ska indexeras, ex. www.siteseeker.se.
  • Servertyp ska spegla vilken serverprogramvara eller publiceringsverktyg servern använder. Om du inte känner till detta eller inte hittar ditt verktyg i listan, välj Standardserver.
  • Säkerhetsgräns för indexering och maximalt länkdjup behöver inte anges till en början, men glöm inte bort att höja värdena efter hand för att göra hela webbplatsen sökbar. Indexeringsgränsen måste vara minst tre gånger så hög som förväntat antal sidor/dokument.

Lägg till ny serverLägg till ny server i SiteSeeker Admin

Övriga serverinställningar (som du ser efter att ha lagt till servern) som kan vara bra att känna till:

  • Startpunkter kan anges om man har sidor som man vill indexera men som inte nås från webbplatsroten. Obs! Ange startpunkterna relativt webbserverroten.
  • Begränsning av indexering gör det möjligt att peka ut sidor som inte ska indexeras.
  • Hämtningsinställningar kan anges om SiteSeeker servern måste logga in för att nå information som ska indexeras, ex. på ett Intranät.

Läs gärna mer om en specifik inställning genom att klicka på någon av de gröna hjälp-länkarna som du når inifrån SiteSeeker Admin.

Spara och aktivera ändringar

Alla ändringar måste först sparas och sedan aktiveras innan de börjar gälla! Glöm därför inte att klicka på den orangea knappen Aktivera längst upp till höger för att bekräfta dina gjorda ändringar.

Aktivera gjorda ändringarÄndringar måste aktiveras innan de börjar gälla

Indexera

När man aktiverar ändringarna i steget ovan startas automatiskt en minimal indexering, förutsatt att man inte väljer att kryssa ur det alternativet. Menyvalet Starta indexering på SiteSeeker Admins förstasida gör det möjligt att manuellt starta en indexering med ett visst sidhämtningsläge. När en indexering pågår visas en statusruta överst på förstasidan i SiteSeeker Admin.

Indexering pågår

Vid varje indexering skapas en indexeringsrapport, som kan vara till stor hjälp vid eventuell felsökning.

Min Söksida

Min Söksida är SiteSeekers egna inbyggda söksida som kan visa oformaterade träffar direkt från sökmotorn (kallas även mallsöksidan). Välj Min Söksida i menyn uppe till höger, och sök t.ex. på * som visar alla träffar. Denna sida kan också vara bra att känna till vid felsökning. Notera att inga träffar ges från servrar där behörighetskontroll är aktiverad.

Optimera SiteSeeker

Lägg gärna till egna synonymer och utvalda träffar för att optimera SiteSeeker, utgå gärna från sökstatistiken. För att göra sökningen ännu bättre kan du använda dig av kategorier för att strukturera din information.