Varför får jag INTE träff på sidor som innehåller ordet jag sökte efter?

2011-01-11

Sökning

Tycker du att du borde få träff på en viss sida, fast du inte får det? Ibland händer det att enstaka webbsidor eller dokument innehåller sökordet, trots det dyker sidan ändå inte upp i träfflistan.

Är sidan indexerad?

Kontrollera allra först att sidan i fråga är indexerad med specialsökfrågan url:. Om sidan inte är indexerad alls, se felsökning av indexering. Kraven för att SiteSeeker ska kunna indexera en webbplats måste vara uppfyllda.

Är den senaste versionen av sidan indexerad?

Om sidan är indexerad, men inte ger träff med ett sökord som finns i sidan, kontrollera först att den sida SiteSeeker har indexerat är den senaste versionen av sidan.

Om gränssnittet visar SiteSeekers sparade kopia av sidan (kan även kallas cachad kopia eller visa med sökorden markerade) kan du ställa en sökfråga (t.ex. med url:) som ger träff på sidan. Klicka sedan på den sparade kopian av sidan i träfflistan för att se den indexerade sidan.

Om inte gränssnittet har stöd för att visa den sparade kopian av sidan kanske mallsöksidan i SiteSeeker Admin har det, gör då på samma sätt som ovan. Undersök i annat fall när den senaste lyckade indexeringen gick och jämför den tidpunkten med då sidan uppdaterades. Verifiera att den sparade kopian av sidan är aktuell; om inte, se till att aktuell version av sidan blir indexerad.

Är ordet i ett textavsnitt som indexeras?

Om senaste versionen av sidan är indexerad och sökordet som inte ger träff finns i sidan, kan felet bero på att ordet ligger i ett avsnitt av texten som SiteSeeker identifierat som navigation. Genom att lägga till den särskilda söktermen OR navigation:identified till sökfrågan i ovanstående exempel, så ska ordet markeras med gul eller lila färg när den sparade kopian visas. Om ordet markeras med blått eller grönt ligger ordet inom att avsnitt som är markerat som navigation. Om det blå/gröna avsnittet täcker text som är innehåll som ska indexeras, så har markörerna placerats felaktigt. Det kan även vara syntaxfel i sidans HTML-kod.

Om ordet är markerat med orange eller röd färg är det inom ett avsnitt som SiteSeeker med automatik identifierat som navigationstext. Om det orange/röda avsnittet täcker innehåll som ska indexeras, bör du kontrollera inställningarna för den automatiska navigationsdetektionen.

Kontakta gärna supporten om du inte kommer tillrätta med problemet med hjälp av informationen ovan.